utorak, 22. ožujka 2011.

DAS masa na moj način - 1. dio

Iako bih najviše voljela ponuditi vam tutorijale na temu izrade predmeta od gline, načinu sušenja, pečenja i glaziranja, ipak su rijetki oni koji imaju priliku finalizirati takav proizvod. Stoga sam pripremila "zamjenski tutorijal", sa materijalima koji su jeftini, lako dostupni i od kojih se može napraviti sasvim pristojan detalj, ukras, posuda ili nešto treće, ovisno o vašoj mašti.


Ovo su moja mala iskustva sa DAS masom, odličnom zamjenom za glinu koja je dostupna u našim dućanima po cijeni od nekih 10,00-15,00 kn/500 grama, ovisno o proizvođaču.
Teško mi je raditi usporedbu sa glinom, najvažnija razlika je u tome što pečenjem gline dobijemo zaista trajan proizvod, a ako takav proizvod glaziramo, predmeti postaju i vodonepropusni. Predmeti od DAS mase ili glinamola ipak ne podnose vlagu, vodu, ali uz primjenu određene tehnike od njih se mogu raditi fantastični dekorativni ukrasi.


1. Najčešći savjet s kojim se možete susresti je taj da na samom početku rada sa glinom, DAS masom ili glinamolom tu masu dobro obradite rukama, izvaljate i izgnječite... Ja uglavnom ne radim na takav način, osim kada glinu koristim za izradu figura... jednostavno odlomim komadić mase i slažem komadić do komadića na način da trećinom novog komada preklopim postojeći... Preklapanjem ujedno zaglađujem nabore i neravnine i na taj način sama formiram veličinu i debljinu ploče koju želim postići.. ukoliko se pojavi šupljina jednostavno ju popunim novim komadićem mase.


Ponekad je teško početniku postići jednaku debljinu ploče, pogotovo ako je riječ o ploči većih dimenzija. Na ovaj način ploča bude svugdje iste debljine, i u masu je umiješano sasvim dovoljno zraka.
I da, iako se savjetuje da se glinamol i DAS masa obrađuju na foliji, bolja iskustva imam kada radim na običnoj pamučnoj krpi - ona mi tijekom rada upija višak vlage.
Napomena: bilo da je riječ o glinamolu, glini ili DAS masi, ukoliko je masa prevlažna ostaviti je neko vrijeme na zraku...

2. Formiranu "ploču" zagladite prstima i pređete drvenim valjkom za tijesto. Za ovaj tutorijal odabrala sam motiv čipke i utisnula ga snažno u masu. Slobodno pritisnite, DAS masa je dovoljno elastična i neće se raspasti.




3. Oštrim predmetom, ja sam koristila običnu čačkalicu, odrežete masu uz sam čipkani motiv i odvojite čipku od mase.




4. Glinamol ili glina bi nešto drugačije reagirali, ali DAS masa odlično podnosi ovako tanku izvedbu pa neće puknuti. Ja sam odabrala mali stakleni svjećnjak kao postolje preko kojega sam oblikovala masu u nepravilnu zvijezdu.

Nakon cca sat vremena masa se dovoljno skrutila i dalje se sušila bez postolja. S obzirom da je bilo burno vrijeme, jedan dan je bilo sasvim dovoljno da predmeti koje sam oblikovala izgube vlažnost. Pekla sam ih nekih pola sata na 160 stupnjeva. Važno: prije pečenja rubove lagano pobrusiti.
P.s. isprobala sam i veću temperaturu, jedino što sam dobila jest požutjeli predmet koji ništa nije dobio na većoj čvrstoći...





5. Običnu temperu razrijedila sam sa malo vode, premazala spužvicom da uđe u pore, a višak brzo prebrisala čistom polusuhom spužvicom. Radim temperama jer se akrilna boja teže ispire i ne mogu dobiti kontrast koji želim (unutra jača nijansa, vani slabija). Na slici se jasno vidi razlika u brisanju viška boje...



6. Naknadno sam žutom bojom naglasila rubove i posudice su premne lakiranje. Opet bi trebalo sačekati jedan dan da budete sigurni da je vlaga koju je boja unijela u predmet u potpunosti ishlapjela. Nemojte ponovno peći, i akril i tempera jednostavno će ispariti u pećnici.


7. Iskoristila sam ove zdjelice-svjećnjake da pokažem kako efektno izgledaju kada se poprskaju srebrenom bojom. Ja uvijek koristim srebrenu boju u spreju za felge, cijena je puno manja od akrilne, a barem je duplo postojanija....


8. Za ove zdjelice promjera cca 8-10 cm potrošila sam 2 puta po deset minuta i nekih dvije kune materijala... Probajte, jako su jednostavne i efektne, zgodne su za sitne poklone, konfete za vjenčanje ili nešto treće, i iznenadit ćete se kako su čvrste iako djeluju krhko.


U nastavcima (ovo će biti gore od turskih serija, hehe), pokazat ću vam izradu predmeta od DAS mase izradom deblje ploče (ovo je neophodno ako se radi veći predmet kao što je zidni sat), pa moja iskustva i način rada sa glinamolom koji je vlažniji, manje plastičan i lako puca, ali koji mi je u nekim radovima nezamjenjiv...


Lijep pozdrav svima, nadam se da vam nije bilo previše...


Broj komentara: 45:

  1. Eda, pa ovo je odlično!!! Moram negdje pronaći das masu, znam da je imam doma! :)) Pusa! :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Eda, prekrasni su ti ovi čipkani svjećnjaci, a objasnila si super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastičan tutorial. DAS masa, glinamol, nešto je što ne poznajem baš dobro, tako da je ovo za mene bilo jako zanimljivo pročitati.
    Svijećnjaci su prekrasni, jako mi se dopada ideja reljefa sa čipkom i ovako obrađeni bojom izgledaju odlično :))
    Pusa i hvala još jednom na školici. S nestrpljenjem čekamo nastavke.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jednom probala...nije baš bilo uspješno i odustala...Sve mi izgleda da ću se ponovo oprobati....
    Hvala ti puno za ovaj iscrpan tutić..
    pusa

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako si lijepo i detaljno objasnila ovu izradu. već sam razmišljala o das masi ali nikako da krenem u tu avanturu. Valjda će mi ovo dati poticaj. Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa kako bi nam, molim te, bilo previše? Ništa nije previše i jedva čekam nastavak, jer ovaj post sam s užitkom čitala i upravo ovo tvoje vlastito iskustvo je ujedno i najbolji recept za uspjeh! Svakako ću slijediti tvoje upute i jednog lijepog dana probati nešto slično! Hvala ti :)))
    E sad pohvale za tvoj originalan proizvod:
    kreativnost 5
    maštovitost 5
    brzina 5
    vještina 5
    znanje 5
    inovativnost 5
    Kod mene si prošla s odličnim i dobila si pohvalnicu!!!
    Bravo Eda...jako mi se sviđaju tvoje čipkaste košarice :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo na ovako dobrom i iscrpnom postu.A proizvodi , tj.tvoje kosarice su predobre.pozzz

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma kakvi previše, ja sam to jednostavno progutala...
    Hvala za ovako detaljan tut, Tako si lijepo opisala sve da bi se ja usudila to odmah izraditi samo da mi je DAS pri ruci.
    Jedva čekam nastavak..
    Ćao.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tutač ti je fantastičan, a ideja odlična, bravo Eda!
    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  10. Super tutorijal, a rezultat zadivljujuće lep!

    OdgovoriIzbriši
  11. jako lijepo, sviđa mi se konačan rezultat mucho, mucho!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno si ti to napravila i odličan tutorial! Hvala!
    Pozdrav...nadam se, da nastavak brzo sljedi!

    OdgovoriIzbriši
  13. Iako sam dosta radila s das masom i sviđa mi se ta tehnika, s užitkom sam pročitala sve što si napisala i tako lijepo prezentirala.

    OdgovoriIzbriši
  14. odličan tutorijal, već duže planiram napraviti par zdjelica na sličan način... ;-))

    OdgovoriIzbriši
  15. ajme eda kako je ovo dobro!!!....
    glina i ostale mase nisu moji mediji ali nakon ovako dobrog tuta nisam sigurna da neću pokušati:)....
    hvala ti za male tajne (velikih majstora)oko pripreme.....to baš ono nešto što mi treba:))...
    šta mi sad preostaje nego ići tražiti das masu,tabletića imam a naći će se i srebrnog spreja:)))......
    očekuj uskoro individualizirane kopije:))))....

    OdgovoriIzbriši
  16. Bilježim se, sa štovanjem, za ukrasti ideju. Šta vrijedi kad napravim super jaje, a nemam ga u ćemu izložiti. Ove košarice su super za to. Čekam nastavak. Pozdrav, Jasminka.

    OdgovoriIzbriši
  17. odličan tutić
    ovo o vlažnosti nisam znala, pa ni ovo sve drugo kaj si napisala...he he
    pratim i dalje i učim

    OdgovoriIzbriši
  18. Super mi je tut a tek konačni proizvod - fantastičan. Koristim se das masom ali evo od tebe sam naučila da se ona i peče. Do sada to nisam nikada radila već samo oblikovala i sušila na zraku otprilike tjedan dana. Reci mi molim te da li pečenjem dobijem na čvrstoći ili ima neki drugi razlog zbog kojeg se treba peći. Hvala i pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. E jedva čekam da vidim vaše radove u das masi:)) Karmen, osnovni razlog je da ubrzam proce eliminacije vlage, na taj način proizvod se "stisne", to možeš i na zraku ali nikada do kraja kao u pećnici... drugi razlog je što das masa ipak nije prirodni proizvod kao glina, prepuna je kemikalija i upravo one na većoj temperaturi reagiraju "stiskanjem".. stoga oni lijepi "smradovi" prilikom pečenja.. pa kad se proizvod zapeče i nakon toga lakira , zatvori se krug i vlaga više nema kuda ući...

    OdgovoriIzbriši
  20. Hej curice, fantasticna si. Sa ovakvim tutorijalom verujem da i ja to mogu. Cini mi se lakse nego decopage. Decopage je spansko selo za mene jos uvek. A tek ono sto radi nasa Phoenix sa onom masom sa cveticima, nista ja tu ne kapiram, niti ja znam gde ja to mogu nabaviti u ovoj mojoj zemlji. Zakljucila sam da je problem u meni, ne raste tako nesto na drvecu. Hehehehehh. Hvala ti draga, samo da prodju ovi moji ometacaki putevi, brzo ce to. Kissssss

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala Eda, moram to isprobati. Puuuusa

    OdgovoriIzbriši
  22. Ovo je članak koji se kopira i čuva. Naravno, ja ću ga smjestiti u svoju "tutorijal kutiju" koju sam uredila specijalno za arhiviranje ovakvih dragulja.

    OdgovoriIzbriši
  23. Ma kakvi previše.Prava si umjetnica.Divno izgleda.S takvom lakoćom ovo napraviti,možeš samo ti...ćuvariva,samo ti,ćuvariva,niko kao ti...!

    OdgovoriIzbriši
  24. idim ja da nema druge nego da ću morati proširiti svoj asortiman.Dosada sam radila samo u plastelinu i glinamolu razne figurice sa svojom curicom ali uz ovakvo objašnjenje možda nešto i ozbiljno napravim a ne samo igra.

    OdgovoriIzbriši
  25. Hm, ovo je definitivno najbolje objašnjenje i najprecizniji post o das masi koji sam pročitala. Planiram isprobati i pokazati javno. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  26. Prelijepi su:-)
    Ja nemam iskustva sa das masom, ali ako se budem upustala u tu avanturu, tvoj tutic bit ce mi vodilja. Hvala draga!

    OdgovoriIzbriši
  27. Nuestra compañera Merci te agradece tus cariñosas palabras y que te acuerdes de ella en estos momentos tan duros.

    Un abrazo

    Nuestras Meriendas...............

    OdgovoriIzbriši
  28. Precioso trabajo, una estupenda explicacion. Gracias
    Besos
    Lola desde España

    OdgovoriIzbriši
  29. Hvala na tutorialu, uvijek nešto novo jedna drugoj ponudimo i naučimo, glina i ti materijali su mi malo strani, zato samo uživam u vašim radovima. Pozdrav. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  30. Estupendo paso a paso, un trabajo muy interesante y bello.
    Bss.

    OdgovoriIzbriši
  31. Fantastična si draga Eda,kada sam ovo vidjela odmah sam dobila želju isprobati,napraviti ovakvo što jer stvarno je predivno...bravo..velika pusa ti leti!

    OdgovoriIzbriši
  32. Pasé a echar un ratito entre tus cosas y a saludarte.

    Un abrazo.

    OdgovoriIzbriši
  33. Svijećnjaci su ispali preslatki ,kad su dobili konačni glanc e tad sam se zaljubila u njih. I ja imam pakovanje das mase koje stoji već mjesec dana ...sad moram smisliti šta ću s njim :)pozzz i jedva čekam iduću epizodu " DAS SEHERZAD" ;)

    OdgovoriIzbriši
  34. Bardzo ładne, ciekawe i inspirujące rzeczy robisz! :)
    Pozdrawiam! :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Stvarno je prekrasno i posebno i originalno:) Čestitke:)

    OdgovoriIzbriši
  36. ej,ovo je fenomenalno,koja dobra ideja!!!..sve ti je za 10,i rad i tut,hvala ti puno..pusaaa!!!!

    OdgovoriIzbriši
  37. Hola Eda, muy original trabajo y la explicación bien gráfica. Me encantó el resultado, super decorativo.

    Cariños
    Cecilia

    OdgovoriIzbriši
  38. Felicidades, un estupendo tutorial y trabajo.

    OdgovoriIzbriši
  39. Hola cariño.
    Un tutorial de lujo y tus trabajos como siempre geniales!
    Te admiro Eda, eres realmente una artista.
    Feliz fin de semana.
    Besitos

    OdgovoriIzbriši
  40. Eda, hvala ti na svim korisnim savjetima, stvarno je dragocjeno saznati te male trikove iz prve ruke, a ti si majstor s glinom. mene glina oduševljava, no komplicirano je to sve za napraviti tu i tamo koji predmet, a ovo sa DAS masom je idealno za nas vikend modelare :)

    OdgovoriIzbriši
  41. hej, idea je 100% odlična, u ponedjeljak ću probati pa javim kako je ispalo!

    OdgovoriIzbriši
  42. fantastičan tutorial,dugo nisam radila sa das masom al nakon ovoga definitivno je ponovo uzimam u ruke i krećem u nove kreativne pobjede!

    OdgovoriIzbriši
  43. Fantastično, Sanja je danas podsjetila na ovaj tutorial, odlična ideja, morati ću i ja pokušati kad si ovako iscrpno objasnila.
    Gdje si u ST kupila DAS masu?

    OdgovoriIzbriši
  44. Interesuje me pošto nikad nijesma radio sa ovim da li osušena Das masa može da se oblikuje ponovo?
    Kad ostanem na nekom novoe sa radom dali kasnije mogu da je skvasim da popravim, prepravim nešto ili dodam?

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...