.
Ako ste se ikada zatekli u Splitu za Badnjak, onda znate da se toga dana ulicama moga grada šire dva jedinstvena mirisa... miris bakalara "na sto načina" i miris dalmatinskih fritula.
Koliko su fritule dio splitske tradicije govori i činjenica da je na Badnjak na Prokurativama i "prvenstvo svita u fritulama", već sedmu godinu za redom:))
Zašto ja po prvi put pišem o hrani? Zato jer sam ja valjda jedina Splićanka koja do prije nekoliko godina nije znala napraviti dobre dalmatinske fritule... a recepti jednostavni, ne mogu biti jednostavniji... svaka moja fritula bila je jadna i nikakva, zgužvana i masna, svih mogućih oblika osim onog koji se jedini priznaje, a to je - pravilna okrugla slastica koja mora biti sočna a ne smije upiti ulje...
Koliko su fritule dio splitske tradicije govori i činjenica da je na Badnjak na Prokurativama i "prvenstvo svita u fritulama", već sedmu godinu za redom:))
Zašto ja po prvi put pišem o hrani? Zato jer sam ja valjda jedina Splićanka koja do prije nekoliko godina nije znala napraviti dobre dalmatinske fritule... a recepti jednostavni, ne mogu biti jednostavniji... svaka moja fritula bila je jadna i nikakva, zgužvana i masna, svih mogućih oblika osim onog koji se jedini priznaje, a to je - pravilna okrugla slastica koja mora biti sočna a ne smije upiti ulje...
I valjda bi moj muž još uvijek na Badnjak obilazio kuće dragih prijatelja ne bi li se osladio fritulama, da nije bilo moje Branke... i recepta za fritule koji je jednostavan kao i svaki drugi, a opet tako poseban jer uspije baš svaki, svaki put. A sastojci su...
Stavljati žličicom u duboku posudu sa vrelim uljem, po desetak komada odjednom... okruglice će se same okretati... izvaditi kad poprime zlatnožutu boju, staviti na papir da upiju višak masnoće... i posuti šećerom u prahu:))
Svim svojim dragim sljedbenicima i sljedbenicama, svim posjetiteljima ovoga bloga želim ugodne blagdane u krugu svojih najmilijih i
SRETAN VAM BOŽIĆ I NOVA 2012. GODINA!!!
- 18 žlica glatkog brašna (srednje napunjenih)
- prašak za pecivo
- 4 žlice šećera
- malo soli
- vanilin šećer
- dva jogurta
- dva jaja
- naribana korica domaćeg limuna
- tri žlice domaće rakije
- po potrebi par žlica mlijeka
- prašak za pecivo
- 4 žlice šećera
- malo soli
- vanilin šećer
- dva jogurta
- dva jaja
- naribana korica domaćeg limuna
- tri žlice domaće rakije
- po potrebi par žlica mlijeka
Sve sastojke izmiješati u zdjeli, RUČNO, bez previše lupanja, tek toliko da se sastojci povežu (svaki put kad bih ovo radila mikserom, fritule bi ispale masne i zgužvane, valjda od previše zraka...).
Stavljati žličicom u duboku posudu sa vrelim uljem, po desetak komada odjednom... okruglice će se same okretati... izvaditi kad poprime zlatnožutu boju, staviti na papir da upiju višak masnoće... i posuti šećerom u prahu:))
A Branki, meštrici od fritula, kao božićni poklon stiže boca domaće rakije. Sa njezinim vlastitim receptom:))
Rubni motiv sam skinula sa bloga "The Graphics Fairy"...
Tehnika: "teški" miks... malo decoupagea, malo aceton-transfera, malo printa... pa malo akrila i capacryl laka...
Na poleđini salvetica sa ružicama...
Svim svojim dragim sljedbenicima i sljedbenicama, svim posjetiteljima ovoga bloga želim ugodne blagdane u krugu svojih najmilijih i
SRETAN VAM BOŽIĆ I NOVA 2012. GODINA!!!
Eeeeei, znaš šta? Čega god se uhvatiš napraviš čudo...od hrane do skulpture...nema toga što ti ne možeš, od teških do laganih mikseva!
OdgovoriIzbrišiFritule pouzdano znam da su prave dalmatinske sočne i nemasne, pravilnog okruglog oblika, ili mi se to samo činio :))) Hvala za recept...možda je negdje na jednoj šemi i zapisan ali treba naći šemu :)))
Prijateljica Branka će se jako razveseliti tvom poklonu...mogu si zamisliti izraz njenog lica kad ugleda svoj recept na ovoj predivnoj boci...zaista znaš iznenaditi i dotaknuti srce!
pusa
moja mama pravi savršene fritule, mislim kako stavlja jabuke i grožđice (njih stavlja samo kada nema braata na vidiku) u smjesu. tope se u ustima. baš ću je danas pokušati nagovoriti da napravi jednu turu, hvala na nadahnuću! :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno si to napravila!Nikad nisam probala fritule, ali pošto kažeš da je ovaj recept izvrstan, možda ga jednom i isprobam.
OdgovoriIzbrišiSretan Božić i tebi!
Hvala na čestitkama drga Eda i tebi i tvojoj obitelji Sretan i radostan Božić!
OdgovoriIzbrišip.s.( boca predobra)
Odlična boca!
OdgovoriIzbrišiFritulice treba probati. Dok ih gledam sve mi miriši i sline mi cure... Radovi ...fenomenalni. Želim ti sternu, uspješnu i kreativnu 2012.godinu
OdgovoriIzbrišiPrekrasan poklon Branki. Mislim da ćeš je jako obradovati... Tebi puno hvala da si nam dala recept. Jedva čekam sutra da ga isprobam.
OdgovoriIzbrišiPuno sreće u novoj godini, tebi i tvojoj familiji!
Recept prepisan, isprobati ćemo ga u skoroj budućnosti., puno sreće i zdravlja u novoj godini tebi i tvojoj familiji. Loredana
OdgovoriIzbrišiBoca je mrak....recept ću iskušati jer ni meni do sad nisu uspijevale, možda i moje budu tako lipe ..... Sve najbolje tebi i tvojoj obitelji :)pozdrav vallisa
OdgovoriIzbrišiОчень вкусно и красиво !
OdgovoriIzbrišiVeć sam se uplašila da na nadzornoj ploči mi nema tvojih postova. I nemoj ovo shvatiti kao neko požurivanje, jednostavno sam navratila da ti poželim sve najbolje u Novoj godini. Želim ti da budeš što kreativnija, opuštenija i sretnija te da ti se sve želje ostvare!!! Pusa :)))
OdgovoriIzbrišiHvala draga,sve najbolje i tebi :)
OdgovoriIzbrišiVidim da ti je u ovoj godini dobro krenulo,boca je prelijepa i tvoja prijateljica će se baš iznenaditi :)
Fritule nisam nikad probala,al ko zna,možda dođem u Split...jedno ;-) pusa
Fritule su odlične, pokupit ću recept, hvala ti, i Branki naravno. Flaša je odlična, vjerujem i rakija (nisam ljubitelj, ali za likere uvijek dobro posluži) I na kraju isprike što kasnim, ali svejedno tebi i tvojima želim puno sreće ljubavi i veselja... kiss
OdgovoriIzbrišiFantastičan rad Eda, propustila sam ovaj post ranije vidjeti, Sretna ti Nova, puno redosti, kreativnosti i ljubavi želim tebi i tvojoj familiji !!!
OdgovoriIzbrišiFantastičan rad Eda, sve pohvale oduševljena sam!
OdgovoriIzbrišiŽelim ti sve najbolje u Novoj godini, pusa:)
Jedan od razloga zašto volim posjećivati Božićne sajmove su definitvno fritule, obožavam ih!
OdgovoriIzbrišiA boca....savršenstvo bez mane, stvarno!
I naravno najljepše želje u novoj, nikada nije kasno,jel ;)
Od srca hvala za ovaj recept,evo danas je cista srida, upravo sam ih ispekla , ma super su,
OdgovoriIzbrišiHvala!!!
Hola Eda, paso a saludarte y desearte un excelente año 2015.
OdgovoriIzbrišiComo siempre, tus trabajos son una belleza!!
Cariños
Cecilia