utorak, 28. kolovoza 2012.

Nešto za moju dušu...



Kukičani čipkasti podmetači u raznim varijantama dio su moga djetinjstva, moga odrastanja... već u petom razredu osnovne radila sam odlične male ukrase, čini mi se čak sa više strpljenja nego li danas! 


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBSqzxHPwbOoDHuhHUirjfKRs4mb8zybW4P-zoesoRUTt3s8kEqE9CmPndIUcLfAJyUUYXWwalcOrt8F4aIa5SAMwpuB_iaUmoN5xQA35d-zdH5fNPR3hhpFp7fvpH2y9oidnltosipqKz/s1600/9.jpg



Stoga sam, da ne prekinem tradiciju koja se prenosi sa (ženskog) koljena na koljeno i ja sam svojoj kćerki u petom osnovne kao prvu lekciju dala da kukiča metre i metre tzv. lančića...



Kukičane detalje danas rado koristim u seoskoj vikendici; nekako mi je sasvim prirodan ambijent za stolnjak, zavjesice ili neke čipkaste kukičane podmetače...


Neki od ovih čipkastih ljepotana već su prešli i prag punoljetnosti:))



... rađeni još u vrijeme kada je svaka komoda i svaka vitrina imala po nekoliko primjeraka uštirkanih podmetača...


Danas većinu ovakvih detalja najčešće koristim pri izradi glinenih predmeta...(vidi ovdje). Sasvim zgodno i nekako "domaće" izgledaju mi vaze, satovi ili zdjele na koje je otisnuta čipka...


 Ali što uraditi sa platnenom vrećicom prepunom ovakvih znakova prošlosti?





Uokviriti u Ikein drveni okvir dimenzija 50 x 70:))


Uživo izgleda fenomenalno... naravno, sve je stvar ukusa, bež i bijela varijanta odlično su se uklopile u cjelokupni ambijent... kako god, jedno je sigurno - ove stvarčice više neće skupljati prašinu!

S obzirom da sam ove fotografije, sukladno vremenu u kojem su ove stvarčice nastale, stavila u black and white opciju, vrlo skoro pokazat ću vam kako će izgledati u budućem ambijentu - spavaćoj sobi u bijelo-bež varijanti:))



 Do tada moram stići blogo-zaostatke, toliko toga mi se nagomilalo dok sam maksimalno koristila produženi godišnji odmor, da mi se čini da će mi trebati deset dana dok vas sve obiđem!! Ali podrudit ću se, evo krećeeeeem....



Eda








Broj komentara: 36:

  1. Kao i obično, ideja je fantastična. Sigurno nas ima mnogo kojima se dopadaju ovakvi radovi, a sve manje nalaze mjesta sa modernim namještajem, ovako u okviru su baš dobri!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedva sam čekala da se vratiš, nedostajala si! Čipke su baš krasne, onako kako si rekla-domaće. Toplo i domaće.Znam da to nije uobičajeni doživljaj, ali meni bijelo u interijeru znači toplinu. Možda baš zbog ovakvih uspomena iz djetinjstva, mame i bake s lancunima, vezenjemi kukičanjem? Možda ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah ta čipka! Kada god ju pogledam vidim baku s "kanticom" u kojoj je konac , s heklericom u ruci i nešto hekla.Ja još uvijek nisam naučila.Bake više nema, ostavila mi more divnih tabletića i stoljnjaka.Ova ideja kako zauvijek izložiti najdraže primjerke kukićanih tabletića je predivna.DIVNO i hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepo izgledaju ovako izloženi pogledu. Više ne moraš paziti hoće li se zgužvati. I sama sam naučila heklati u petom razredu. moja kći nije zainteresirana, ali sin je već nešto novaca zaradio heklanim narukvicama (lančić). Ove godine je naučio i stupiće s jednim navijutkom.
    Sigurna sam da će ova slika izgledati super u spavaćoj sobi. Brzo stavljaj fotke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sin!!! Moja mama je svojevremeno učila moga nećaka heklati, ali sestra se užasno opirala tome, haha... Sve pohvale za tako kreativnog sina!

      Izbriši
  5. Od tih sam aktivnosti odustala kad sam vidjela da mi ne ide pletenje (uvijek sam imala previše očica), tako da do heklanja nisam ni došla. Ali se divim svima koji to znaju raditi. Radovi su ti prekrasni i super je što si ih ovako uokvirila

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Eda, ovo je pravo blago.Nikada nisam učila heklati i nekako sam se uvijek izvlačila na to da ja to nisam u stanju naučiti...a istina je da tada nisam bila zainteresirana za takav vid učenja...Sad bih rado, ali moram naći učitelja, jer svi oni iz moje obitelji koji su to radili nisu više ovdje,nažalost.
    Ideja da ih staviš u okvir mi je super.
    Zaštićeno, stalno gledaš u ove divne radove, sječanja naviru...ma super...baš mi se dopada ideja.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni je žao što se nisam nikad naučila kukičati, stvarno je puno strpljenja potrebno za to. Valjda je jedan od razloga da mi se nikad nije pretjerano sviđalo mnoštvo tih podmetača na svakom komadu namještaja..Ali uokvireni ovako kao ukras i svjedok jednog vremena moram reći da izgledaju fenomenalno! Ideja za prehvalit:-))

    OdgovoriIzbriši
  8. Divim se umijeću kukičanja,to zaista nikada nisam imala priliku naučiti,danas ih imam nekoliko davnih iz nasljedstva i zaista su mi dragi detalji,ovi su prekrasni Eda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim da nisi mogla bolje sačuvati i predstaviti ove kukičane ljepotane. Odlična ideja.

    Pozz:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Uh! Zavidim ti, da znaš :-) Kao mala ih nisam voljela, ali što sam starija kao da sam totalno poludjela za starinskim ručnim radovima svih vrsta! Divni su i ideja s okvirom ti je odlična! Nažalost nisam imala prilike naučiti tajne kukičanja, ali s užitkom gledam ove tvoje :-)))

    OdgovoriIzbriši
  11. :))) Nakon iskukičanih metri i metri pitam se jel kćer hekla i na koji način si je uopće uvjerila da je to nešto što mora naučiti? Ja svoje nikad nisam uspjela pridobiti da počnu tako nešto!
    Predivna kolekcija heklanih "okruglica"...volim okruglo :))) i reći ću da si, i opet, našla najbolji mogući način da ih sačuvaš zauvijek u okviru ispod stakla! Savršeno!
    pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, kćerka hekla ko velika, uglavnom radi sa vunom razne detalje i stvarno joj dobro ide..
      A kako sam je uvjerila... mislim da je to bilo nekih hladnih zimskih večeri kada još nije bilo interneta:))

      Izbriši
  12. ¡Precioso y muy original!.
    Besos desde España

    OdgovoriIzbriši
  13. Hola Eda !! muy lindos tejidos, son muy decorativos y enmarcados se ven geniales.....

    Cariños
    Cecilia

    OdgovoriIzbriši
  14. Svaka cast Eda sto si naucila i svoju djevojcicu. Volim cipku i kod mene izaziva nostalgiju, ovo je super nacin sto si je stavila u okvir da ti uljepsa zid:-))

    OdgovoriIzbriši
  15. Ova ideja je zlata vrijedna-predivan način da se sačuvaju uspomene naših baka i mama.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ma koliko neki pričali da je heklanje lako, ili nije lako, za mene su ovo prava pravcata remek dela! Probala sam jednom, nije išlo, valjda zbog silnog strpljenja koje je potrebno, ali se zbog toga još više divim majstorima ovog zanata! Ideja sa uramljivanjem je odlična, svaka vam čast!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ideja ti je odlična, jer i ja imam gomilu heklanih stvarčica, a neke mustre gledam, pa se smejem, jer su iste kao moje. Verovatno su bile u nekom časopisu pa su ih masovno radili, a onda jedni od drugih uzimali i tako u krug.

    Ja volim da heklam, to me baš smiruje.

    OdgovoriIzbriši
  18. Jako lijepi radovi! Vidjela sam nedavno odličnu lampu izrađenu višeslojnim kaširanjem sličnih, vintage, heklanih proizvoda. Možda se baciš na izradu nečeg takvog?! pozz :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš si me zagolicala... a da mi pošalješ link??

      Izbriši
  19. Ovo ti je draga genijalna ideja!!! Predobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  20. Stvarno imaš talenta ... ja sam tek krenila s time i jos se mucim s obicnim krizanjima hehe

    Moj Savjetnik

    OdgovoriIzbriši
  21. Vrlo su lepi!
    Volim ih i ja,takođe sam kao dete naučila, tada su sve žene uz kafu heklale, pa sam i ja htela... no odavno ne radim, neke druge stvari su u modi, ali ovo treba čuvati. veliko je bogatstvo.

    OdgovoriIzbriši
  22. Magnifique collection de napperons !
    Merci pour la visite.
    Bonne semaine
    Bises
    Anna

    OdgovoriIzbriši
  23. HOLA EDA QUERIDA !!!!! VENGO A DECIRTE, QUE ESTOS TRABAJOS QUE NOS ENSEÑAS, SON DIVINOS DE VERDAD..... Y ELEGANTES. MUCHAS GRACIAS POR TUS VISITAS, LAS CUALES VALORO MUCHO. RECIBE MUCHOS BESOS DESDE CADIZ, ESPAÑA.
    PD: ES UN DETALLE POR TU PARTE COMENTARME EN CASTELLANO.

    OdgovoriIzbriši
  24. Odlični su ti radovi. Ja, moram priznati nemam strpljenja za tanak konac i heklicu. Za to imam svekrvu he he

    OdgovoriIzbriši
  25. Prekrasni su ti ovi kukičani radovi i super ideja uokviriti ih!
    Eda, svrati na moj blog imaš nagradicu...

    OdgovoriIzbriši
  26. Meni je uvijek žao što baka nije prenijela na mamu i tetu heklanje, a ni ja se nisam baš trudila naučiti, iako kada ju gledam kako to radi izgledam malo hipnotizirano. :)) A ima to i svoju drugu stranu - održava mozak dugo vitalnim. Tješim se da još ima vremena... Hehehe... Divni su, zaista... Kod mene doma su onako, po slavonski, na stolovima, komodama, pažljivo uštirkani i čuvani u ladicama poput nekog blaga. A u biti, meni i jesu blago... :) Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  27. Vau, odlična ideja! Zašto bi ti svi lijepi heklani primjerci stajali vrečici i bili zaboravljeni? Moja mama ima neki stolnjačić ili ručnik ručno vezen i tako je stajao svugdje i svagdje pa je pokupio nekakvu krasnu fleku. Ali i dalje, bez obzira na nju, jako lijepo izgleda i baš je i njoj pala ideja na pamet da uokviri takve primjerke i objesi na zid. Onako će ih svako vidjeti tko će se zateći u našem kućnom prostoru, a vrijednosti i življenje mu neće nedostajati.
    Sjećam se i ja da je na tv-u uvijek stajao koji tabletić, kao i ispod vaze i na frižideru i svim sličnim mjestima. Danas se to gubi i polako zastarjeva. Još u ponekim kućama starih ljudi, baka, djedova žive, ali i to je pitanje do kad.

    OdgovoriIzbriši
  28. Super ideja draga Eda...moram i ja povaditi svoje heklanje,a imam ti predivnih komada...eto slučajnosti,moja prva komšinica teta Sonja,rodom iz Splita mi je davala divne šeme,najfinije komade heklanja sam uradila po njenim heklanim komadima...

    OdgovoriIzbriši
  29. Divni su ti ovi mali miljercici tako ih mi zovemo .Ja sam sila jastuke kombinacija heklano i bijelo platno.
    Divno je ispalo .Pogledaj .prilog o andjelima i jastucima .

    Kram (veliki zagrljaj na svedskom )

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...