srijeda, 19. prosinca 2012.

Bijela shabby vitrina..


U dom mojih roditelja stigla je kad sam bila šestogodišnja djevojčica. Sjajne smeđe nijanse, prepuna ladica velikih i malih, prigrlila je i moje školske knjige i mamine krojeve i razne druge nama drage sitnice... Gornja lijeva ladica za karte i domino...  ona sasvim desno za račune... ona na dnu za Burde i kukičane radove... gornja lijeva vratašca za slatkiše...

Desetljećima je slušala i našu pjesmu i naše sitne prepirke, čekala s nama Božiće, Uskrse i Nove godine... i polako oronula. Napali je crvići. Boja izblijedila i pohabala. Ručke se polomile. 

  Prije...



Nema više ni obiteljskog stana u kojem sam odrasla. Ovih dana mama je uselila u drugi, manji, bliže meni. Prošle smo bolan proces vaganja što sačuvati iz starog doma, što baciti, što pokloniti... Ali u jednome smo bile suglasne - vitrina ide u novi dom, ma kakav god raspored bio prilagodit ćemo ga NJOJ. 
Hm. Rušili smo nosivi zid da bi dama u bijelome zauzela svoje mjesto.

Poslije





Svi oni koji su se ikada upustili u avanturu zvanu brušenje namještaja mogu točno znati koliko sati rada je trebalo da se poskida stara boja. Zajedno sa starom bojom brusili su se i moji nokti. I jagodice. O začepljenim nosnicama prepunim fine prašine neću ni pričati. I ne manje važno, brušenje se odigravalo ljeti, u podrumu moje zgrade, na ugodnih 40-tak stupnjeva...




Ručkice su zamijenjene novima... iste takve nalaze se i na novim kuhinjskim elementima. Odabir je bijelo, šablona i srebreno sivi kovani detalji... Koristila sam temeljnu Caparol boju i bijeli Caparol lak u mat nijansi. A bojanje i lakiranje je odmor za dušu nakon brušenja...





Nekadašnja narančasta stakla postala su mliječno bijela, crviće sam zauvijek ispratila na počinak:) U prostoru djeluje jako elegantna. Istovremeno diskretna i napadna. A ja se pravim važna:) Iako sam odlučno tvrdila da nikada više, ali nikada više neću ponoviti isti pothvat...




... sjetila sam se da u seoskoj konobi imam jednu vitrinu. U poluraspadnutom stanju. Tko zna...




 Eda





Broj komentara: 78:

  1. Ovo je... čudo. Kako ti samo zavidim i na izbrušenim prstima i na nosu punom prašine.... Isplatilo se.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow!....
    Nikad ne reci nikad...
    Koje bogatstvo....
    E, draga moja, znam da si i ti svijesna da su se pohabani nokti i jagodice isplatili. Svaka ti čast na živcima, trudu i strpljenju. Rezultat je fantastičan.

    OdgovoriIzbriši
  3. I treba da se praviš važna!
    U kakvu elegantnu lepoticu si pretvorila vitrinu,polako ćeš zaboraviti i upropašćene ruke i pluća puna prašine i raznih mirisa...
    A što mi je za oko zapao svećnjak:)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svijećnjak je Ikea proizvodnje, kupljen prije nekoliko godina... zgodan jer ove viseće božićne zvijezde nisu fiksirane nego se ukrasi na njemu mogu mijenjati, ovisno o potrebi:)

      Izbriši
    2. Evo i da ti dam nagradicu,svrati kad mozes.:)

      Izbriši
  4. Sa-vr-še-no!Sve na svom mjestu;ničega previše i ničega premalo.
    Dobro znam kroz kolike si muke prošla i koliko puta razočarana izašla iz podruma jer to je bio dugotrajan posao.Ja sam ljetos krenula u tu avanturu sa jednim kredencom ali mi je dodijalo nakon šmirglanja do zdravog drva tako da sam bojanje ostavila za proljeće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam ovu vitrinu radila u etapama... jednostavno nisam bila sigurna u kom pravcu će se odvijati dizajn novog stana...
      Najvažnije je da si gotova sa brušenjem, sve ostalo je zbilja puno lakše:)

      Izbriši
  5. Ovo je fantazija, skidam kapu i svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  6. Wau... šta da kažem što već nije gore rečeno??? Fantastično... kakva profinjenost i elegancija!

    OdgovoriIzbriši

  7. Draga moja Eda....čekaj malo da dođen do daha, da počnen jopet normalno disat.... ovo je čisto savršenstvo, ovo je lipota nad lipotama, ovo je san moji snova...ma ovo je...ma znaš što oću reć....
    Svaka čast na trudu, na odabiru i šablone i ručkica i svegaaa...
    Ljubim tvoje ranjene prstiće....

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako dobro znam koliko je truda, volje i vremena potrebno da se završi ovakav projekt. Ali kad pogledam ove fotografije, znam da je itekako vrijedilo svega toga. Vitrina je predivna! Svaka ti čast. I nadam se da češ, bez obzira na obećanje "nikad više" ipak ponovno posegnuti za brusom i kistovima. Do tada, dobro se odmori.
    Lijep pozdrav :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još od vremena kada si ti pokazala svoju seosku kuhinju na blogu (kojeg ja obožavam ali ti si zaboravila na njega), bavila sam se mišlju da krenem u ovu avanturu... dakle, ti si dobrim dijelom kriva što sam se odvažila na ovaj korak:)

      Izbriši
  9. woow jako si puno truda i rada uložila u ovu ljepotu i isplatilo ti se jako je lijepo svaka ti čast :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow! Koja preobrazba, cestitam Eda, vitrina je preprelijepa! Blago tvojoj mami na novoj ljepotici:-))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je prava ljepotica od vitrine,ma vrijedilo je svakog truda jer je stvarno elegantna,sa toliko ukusa i potpuno originalna:)
    Bravo majstorice!

    OdgovoriIzbriši
  12. Koji veliki i odličan posao si napravila, svaka čast! Znam što to znači brušenje, jedino da se ja s crvima nisam bavila:) Činjenica da ste rušili nosivi zid sve govori koliko je mami ova vitrina važna...Da ne zaboravim, ukrase od kita si savršeno napravila! Stvarno odličan posao, mama je sigurno prezadovoljna:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj, koliko je ovdje posla bilo!! Rezultat je ova elegancija i ljepota, sa šablonima si postigla divan efekat, to tebi tako ide od ruke!

    OdgovoriIzbriši
  14. Jednostavno divna! Toliki posao.... bravo! Ta vitrina sad stvarno zna koliko je voliš! Želim ti električnu brusilicu ispod bora ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što je najgore, na raspolaganju su mi bile dvije, okrugla i kutna, ali većinu toga sam radila ručno... previše uglova, vitica i ručno je bilo nekako najučinkovitije...

      Izbriši
  15. vidim da si se pošteno naradila. da si itekako imala živaca i strpljenja. jednostavno savršeno! i mislim da se ne praviš važna samo ti. što kaže mama drugima? "što kažete na moju kćer, meštricu! ha!" :) ne znam što bih drugo napisala, što bih pametno napisala. bilo da što nadodam premalo je. idem opet pogledat slike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, mama se hvali "ovo je moja kćer radila"... muž se hvali "ovo je moja žena radila"... Hvala ti:)

      Izbriši
  16. Evo me opet, moran još malo ćirniti....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Genijalna si!! A da znaš kako bi uz nju lijepo išli neki tvoji komadi... stolice... i druga čuda sa transfer tehnikom koju ja nikako da savladam kako triba...

      Izbriši
  17. Svaka čast za ovaj poduhvat neprocenjive vrednosti.Divan elegantan komad nameštaja sa svojom istorijom.Za mene su takvi komadi kao članovi porodice i verujem da je tvoje zadovoljstvo nadjačalo sve muke tokom renoviranja.
    Imam jednu sličnu vitrinu koja je još u upotrebi,ali bliži se dan kad ću je se "dočepati";))Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro si rekla, "kao član porodice"... i toliko uspomena u ovom komadu drveta.. Ma naravno da sam zaboravila svu muku ko da je nije ni bilo:)

      Izbriši
  18. Wow, divno je ispala! Znam kako je kad si vezan za nešto što je svedok mnogih trenutaka. Toliko se srodite, da ti postane kao član porodice.
    Niste pogrešili što ste srušili zid da bi ova lepotica zauzela svoje mesto-zaslužila je, kao i ovaj tretman posle koga izleda fenomenalno.

    Ne znam šta bih još mogla da kažem, jednostavno PRELEPO. Vidi se da je posao bio veliki, ali trud se isplatio.

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Eda, ja ne znam što bih rekla.Da li je dovoljno samo reći da mi se jako sviđa, a da razumiješ koliko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sasvim dovoljno:)
      I baš mi je drago da ti se jako sviđa!

      Izbriši
  20. Ja sam očarana. Mogu zamisliti koliki je to posao. Svaka čast. Nisam sigurna da bih se upustila u ovako nešto. šablone si tako precizno nanijela, sve izgledaju jednako.

    OdgovoriIzbriši
  21. Kakav preobražaj!Vidi se da je uloženo jako puno truda, ali se, u svakom slučaju, itekako isplatilo.

    OdgovoriIzbriši
  22. Eeee,da! Ova vitrina nas doista vraća u djetinjstvo...Neću reći nikada , ali ja se stvarno ....ne bih usudila na ovakvu preobrazbu.Moji živci i znanje u krhki!!!Vrijedila je doista svake jagodice...SAVRŠENO!!!Divim ti se :)))I vitrini , apsolutno,bezrezervno!!!

    OdgovoriIzbriši
  23. Čovječe koji rad! Ovo je remek djelo, svaka ti čast na tom ogromnom trudu i volji, pogotovo na ljetnim temperaturama! Izgleda fantastično, svi detalji su odlično uklopljeni :)) Sad bih baš voljela vidjeti što bi ti uradila s tom drugom vitrinom koja te čeka... pa nikad ne znaš, možda se i s njom pozabaviš uskoro i daš joj priliku da zasja punim sjajem :))

    OdgovoriIzbriši
  24. Takav projekt se ne može ponoviti, možeš samo s drugom vitrinom razviti nove tehnike i ideje. Ovo je predivno napravljeno i uklopljeno i razmislit ću dva puta prije nego se upustim u renoviranje ormara...:) Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  25. Absolument magnifique ! Cent fois plus beau qu'en brun !
    Bon Noël !
    Bises
    Anna

    OdgovoriIzbriši
  26. Fenomenalan rad, svaka čast. Znam koliko je ovo bilo naporno, zato sve pohvale!
    Pozdrav,
    Vesna
    http://vesna-kreativnostidrugesitnice.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga moja Eda, ovo je vrhunski odrađen posao, odnosno kao što je rekla Marinica "čovječe koji rad...ovo je remek djelo..."...zavidim tvojoj mami koja će guštati u novouređenom stanu i osjećati se poput kraljice!
    Sretne blagdane cijeloj obitelji!
    pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eee, draga moja, kako me veseli ovaj tvoj komentar!! Mama je upravo tako komentirala ulazak u stan... da se osjeća kao kraljica:)
      Sretne blagdane i tebi!

      Izbriši
  28. Evo mene opet...Imaš nagradicu na mom blogu:)

    OdgovoriIzbriši
  29. Ha quedado espectacular, preciosa.
    Te deseo una Feliz Navidad y que el 2013 venga cargadito de cosas buenas para todos.
    Besos desde España

    OdgovoriIzbriši
  30. oooo znam o čemu pričaš, ali VRIDILO je!!! Prepredivna je!! Stvarno si obavila odličan posao!! Makeover je da ne poviruješ!

    P.S. žao mi je što se nismo vidile za vikend u P'Hari :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, ovo je prvi komad ovolike kvadrature s kojim sam se uhvatila u koštac... zbilja je izgledalo da traje beskonačno dugo...
      A što se tiče O'Hare... kod mene je bilo slavlje zbog useljenja u stan, sve se oteglo u nedogled i došlo mi je na trenutak da sve ostavim i pobjegnem na sajam:)
      Kako god, nadam se da će biti još prilike da vidim uživo i tebe i tvoje prekrasne radove:)

      Izbriši
  31. Savršenooo. bravo na volji i trudu, neprepoznatljiva je ovako u novom ruhu !

    OdgovoriIzbriši
  32. Que en estas fiestas Navideñas, la magia sea tu mejor traje, tu sonrisa el mejor regalo, tus ojos el mejor destino, y tu felicidad mi mejor deseo.
    ¡¡Feliz Navidad!!
    UN ABRAZO

    OdgovoriIzbriši
  33. Navrati kad stigneš, imaš nagradicu kod mene! :))

    OdgovoriIzbriši
  34. prekrasno, nema se što reći, savršeno do u detalj!

    OdgovoriIzbriši
  35. Feliz navidad,deseos llenos de luz,amor y felicidad es lo que te dejo en este mensaje.
    El equipo de Dale al Pincel

    OdgovoriIzbriši
  36. Eda, oduševljena sam! Doista bi bila šteta da joj niste dale facelift jer je zasjajla! Odličan si posao napravila, svaka čast. Iako vjerujem da nije lako (trenutačno se bavim stolom), želim ti u novoj godini još i onu vitrinu, puno novih projekata i ono najvažnije zdravlja i sreće!

    OdgovoriIzbriši
  37. Svaka čast, ovo je zahtijevalo puno posla, vremena, živaca, strpljenja.. Svaka čast! Vitrina sad izgleda kao nova!

    OdgovoriIzbriši
  38. I visit day-to-day a few web pages and websites to read articles, but this web
    site gives quality based content.
    Here is my blog post - football news

    OdgovoriIzbriši
  39. Nemam riječi,baš si je odradila vrhunski,ono kao iz nekog časopisa....a ručkice su mi najnajbolje :-) Što se tiče brušenja,znam kako je :))))) Kissss from BL

    OdgovoriIzbriši
  40. Ja mislim da se sve oštećene jagodice i nokti isplate kad pogledaš ovo ... čisto savršenstvo ! Ovo je i moderno i antikno u isto vrijeme, rado bi je posjedovala :) svaka čast !!!!!!


    http://majolinacity.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  41. divna je komoda. Pozdrav od julie strip.

    OdgovoriIzbriši
  42. još jedna nagrada, kod mene!
    svrati kad stigneš
    http://carpe-diem-anamb.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-award.html

    OdgovoriIzbriši
  43. Prekrasna transformacija!!! I kod mene imaš jednu nagradu pa je možeš preuzeti! Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  44. oh kako je lepa..osttavlaj bez daha draga.. odusevila si me jos jendom . bravo.. Pozdrav od mene..... ;)

    OdgovoriIzbriši
  45. ručkice na elementima su mi jednostavno prekrasne ... sve je super
    Calivita Proizvodi

    OdgovoriIzbriši
  46. Danas sam otkrila tvoj blog!
    Totalno sam očarana :D
    Vitrina je prekrasna <3

    OdgovoriIzbriši
  47. uau divno jee... ovako ja pokusavam majku nagovorit da sredimo nasu vitrinu koja skoro ima 30 godina.. bi ona, al stari ne da :)) svida mi se blog jako, nastavljam ratit...

    <3

    http://tinkerbelllinsp.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  48. Your style is so unique in comparison to other folks
    I've read stuff from. Thank you for posting when you've
    got the opportunity, Guess I'll just book mark this blog.
    Feel free to surf my page : sale-of-aviva-usa-brings-both-concern-relief.freebiesforum.info

    OdgovoriIzbriši
  49. Krasna ideja i izrada! I svaka čast na ogromnom strpljenju :)
    Molim Te, kako si napravila reljefe na vitrini? Hvala.
    Iva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, draga Iva, drago mi je da ti se sviđa. A reljefi su napravljeni uz pomoć šablone, znači, na pripremljenu podlogu staviš šablonu, premažeš akrilnim kitom za drvo i podigneš šablonu... kad se kit osuši, lagano pobrusiš i dalje bojaš kako želiš...
      Ako ti nije jasno svrati na blog Biljana Shabby, ima dosta zgodnih tutorijala, npr. http://biljanashabby.blogspot.com/2010/08/tutorial-shabby-chic-vjesalica.html
      Pozdrav:)

      Izbriši
  50. -Nemam riječi kojom bih opisala svoje divljenje,,, svaka čast Eda,,, ja vć dugo motrim svoje komade ali teško krenuti??? lijepi ti pozdrav šaljem, Blaženka

    OdgovoriIzbriši
  51. predivno nema rijeci bas u mom stilu
    www.draganasgarden.blogspot.se

    OdgovoriIzbriši
  52. Tražeći ideje i ja sam tek danas otkrila ovaj blog! Nemam riječi, savršeno!!! Nego i ja se već duže vrijeme spremam u tu avanturu, no ja imam i hrastovu kuhinju za obraditi...No, sada sam na porodiljnom i rekla sam si: " Sad il nikad!" Evo, pošto baš nisam skroz u tome, prčkam po internetu tražeći ideje, savjete.... i naletim na pravu majstoricu!! :-) Molim te, pomozi, ne znam što je najbolje za bojenje hrastove smeđe kuhinje u bijelo?? Neki kažu staviti samo lazuru, neki praimer,pa lak- ne znam što je bolje mat ili sjaj?? Kako ti je sada vitrina za održavanje?? Help!! E i ručkice su super, gdje su kupljene?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, draga Nikolina, drago mi je da ti se sviđa moja vitrinica:)
      Što se tiče odabira materijala, to ćeš morati sama odlučiti, ja ti mogu samo prenijeti moja iskustva... sa lazurom sam radila jednu bijelu vitrinu, premazala sam ju sivom lazurom i učinak je predivan, shabby komad namještaja na kojem se nazire bijela podloga... ali takva vrsta rada nije pogodna za namještaj koji se često pere, u tom slučaju sve treba dobro prelakirati... znači, može i lazura ali poviše lakirati sa nekoliko slojeva laka da se može prati...
      Svakako glasam za 1. dobro brušenje (priprema podloge) 2. primer tj. temeljna boja (ja uvijek koristim akrilnu, nema mirisa i brzo se suši) 3. lak u boji koju želiš (osobno stavljam tri sloja)
      Ova moja vitrina je (nakon temeljne) premazana saten lakom marke Caparol u bijeloj nijansi, nisam željela visoki nego samo lagani sjaj, ali to je stvar ukusa. Ručkice su kupljene u Max Moris dućanu:)

      Izbriši
  53. Predivna je,svaka cast...zanima me ja imam malu komodicu dali se boja skroz skine znaci do drva ili moze malo ostat boje al izbrusene.hvala

    OdgovoriIzbriši
  54. Predivna je...zanima me samo dali se inace brusi do kraja da se skroz boja makne ili moze ostat malo smede al izbrusene..hvala

    OdgovoriIzbriši
  55. Blago rečeno, predivno. Uredno, ukusno prekrasno!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...